fa wakka! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Henriette (jetje) Kollenhof - WaarBenJij.nu fa wakka! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Henriette (jetje) Kollenhof - WaarBenJij.nu

fa wakka!

Door: jetje

Blijf op de hoogte en volg Henriette (jetje)

03 November 2006 | Suriname, Paramaribo

fa wakka = hoe gaat het in het sranan tongo (surinaams)..

Deze week ging het best allemaal goed moet ik zeggen. Ik hoop dat het dan ook maar zo blijft.

Dinsdagavond zouden we uit eten gaan, maar heeft Puck de verkeerde code ingetoetst bij het alarmsysteem, dus werd het pizza bestellen en wachten op de alarm man. Daarna zijn we nog ff gezellig naar een verjaardag van Anneleen geweest (een andere nederlandse stagiaire).

De hele week stage gelopen, net als anders natuurlijk. Alleen ben ik woensdag met de twee tweede klassen naar Stinasu (stichting natuurbehoud suriname) geweest. Ik ben met deze klassen met ecologie bezig en natuurbehoud staat natuurlijk bij mij erg hoog op de prioriteiten lijst, dus leek mij een goede gelegenheid om er tussenuit te gaan met de kids. Om 8 uur zijn we vertrokken met twee surinaamse busjes. Een kort ritje van ongeveer 10 minuten. Daar aangekomen stond uiteraard nog niet alles klaar (echt suriname), maar na ongeveer 15 minuten konden dan toch eindelijk alle leerlingen zitten. Ik had twee DVDs voor ze uitgezocht om te kijken en had een vragenformulier gemaakt dat ze tijdens deze dvds moesten maken. Dat deden ze erg netjes, hoewel je merkte dat ze dat niet echt kenden, ze konden het tempo van de vragen niet echt bij benen en moesten dan ook veel vragen nog stellen, maar dat was ook wel wer erg leuk. De mensen daar waren heel erg gemotiveerd en vriendelijk. Na de DVDs moesten ze groepjes vormen en een informatie gaan zoeken voor een werkstuk voor mij. Ook dit was erg leuk.
Tegen elf uur gingen we weer terug naar school, waar ze onder hevig protest terug naar de klas moesten.

Woensdagavond zijn we dan maar wel uit eten geweest, bij de braziliaan, erg lekker. Daarna ff wat gedronken bij La Caff met ons huis en toen maar weer eens naar huis.

Donderdag is altijd een lange dag, omdat ik dan eerst tot ongeveer 13:00 naar school moet en dan nog tot 18:00 bij het internaat (hoewel ik het internaat wel erg leuk vind hoor) moet.
's avonds hebben maar weer eens roti gegeten.

Vandaag was er weer een ouder info-ochtend maar dan voor de tweede, derde en vierde klassen. Ik ben bij die van de tweede klassen geweest omdat ik daar aan les geef. Best apart om te zien wat voor mensen er dan komen. De meeste kinderen komen echt uit de achterstandswijken en wonen in eenoudergezinnen of bij familieleden. Sommige zijn zelfs achtergelaten (vaak creolen) en wonen de ouders in Frans Guyana en moet het oudste kind de jongere opvoeden. Tienermoeders zijn hier ook echt geen uitzonderingen. Een van de kinderen uit de eerste klas die ik les geef is al een tijdje niet op school geweest en vandaag hoorde ik van haar klasgenoten dat ze elke ochtend gezien word met een jongen en dat ze waarschijnlijk ook al zwanger is.
Het zijn zaken die we in Nederland gelukkig veel minder tot niet zien.

Vanavond waarschijnlijk weer stappen, jullie horen het wel weer...

Veel liefs Jetje

• 04 November 2006 - 14:21

Harry B:

Zo te lezen gaat het gelukkig weer een stuk beter met jou.
    We zij trots op je.

Gr, Harry B

• 04 November 2006 - 15:12

Erik En Lies:

Hey Jetje , het gaat je allemaal al veel beter af, en het begint zelfs al wat luxe te worden, op de boot en cocktails, je hebt het mooi voor elkaar.
    Mooie foto's trouwens.
    Nou we wachten wel weer af.
    Gr dikke kus Erik en Lies.

• 05 November 2006 - 09:12

Marieke:

He Jet,

Klinkt allemaal een stuk vrolijker! Tof dat je weer kan genieten.

gr. Marieke

• 05 November 2006 - 20:26

Debski:

Hey Jetje,

Ben blij dat je je weer wat meer vermaakt!! Hier is het druk druk!! Morgen beginnen mijn tentamens, dus ik ga ma eens slapen en me voorbereiden!!

Succes nog ff meisje!!

Heel veel liefs mij

• 07 November 2006 - 10:29

GRE&ANS:

jetje wat een avontuur.We missen je wel hoor. Groetjes en een dikke kus. Gre&Ans