De school...
Door: jetje
Blijf op de hoogte en volg Henriette (jetje)
08 Oktober 2006 | Suriname, Paramaribo
Ik moest me om 7:15 melden, want de school begint om 7:25 en we moeten als docenten ons tien minuten eerder melden. Ik was al op tijd vertrokken uit huis, zodat ik niet te laat zou komen op mijn eerste dag. Om kwart voor zeven was ik er al, met de taxi (want me fiets had natuurlijk een lekke band). Ik was de eerste docent aanwezigen de kinderen kenden me natuurlijk nog niet, dus iedereen zat me aan te staren.
Ik was natuurlijk ook erg benieuwd naar de docente biologie, die me zou gaan begeleiden en of ik genoeg uren van haar zou kunnen krijgen. Haar naam bleek Mevr. Zichem en ze arriveerde om 7:25(te laat dus). Maar goed, ze is erg aardig en in overleg met de directrice en met haar, hebben we afgesproken dat ik alle biologie uren (er zijn er maar 8 op de school) ga geven en dan 2 uur natuurkunde om op mijn minimum van 10uur te kunnen komen. (eerst was sprake van 4 uur natuurkunde, maar mijn begeleidster wil zelf graag nk geven aan haar mentorklas).
Een pak van me hart, om te weten dat, dat in elk geval goed is gekomen, want was echt bang dat ik te weinig uren zou mogen gaan geven.
Om 7:25 ging de bel en er moest een vlaggenparade gehouden worden! Een wat???ja dat was ook mijn reactie. Een vlaggenparade houdt in dat alle leerlingen per klas met hun mentor om de vlaggenmast gaan staan. Dan gaan drie geselecteerde kinderen min of meer marcherend naar de vlaggenmast met de vlag opgevouwen in hun handen. Deze binden ze aan het touw vast en ze gaan de vlag hijsen, terwijl de rest van de kinderen het volkslied zingt!
Vervolgens gaat de bel weer, die hier overigens schel heet. En gaan de kinderen naar hun vaste lokaal. Hier gaan dus niet de leerlingen na de uurwisseling naar een ander lokaal, maar de docenten.
De kinderen dragen allemaal uniformen, oftewel een blauw bloesje,met een donker blauwe jeansbroek. Alle kinderen zitten apart van elkaar aan een klein tafeltje, in rijen achter elkaar.
De eerste dag iedereen een plaatsje voor zichzelf gaan zoeken en een tafel en een stoel pakken. Er waren wat nieuwe stoelen gearriveerd dus als er kapotte stoelen waren, dan konden deze gehaald worden.
Dan werd er begonnen met de regels van de school, het schoolreglement en de regels van de docent. Deze worden er ingestampt, elk uur moeten ze, ze weer aanhoren.
Ik mocht mezelf voorstellen, dus heb een verhaaltje gehouden over waar ik vandaan kwam, welke opleidingen ik zelf heb gedaan, etc. Ze durfden niet echt iets te vragen, het was nog echt de kat uit de boom kijken.
Ik ga alleen les geven in de eerste en de tweede klas, omdat alleen in die klassen er biologie gegeven word, het is geen examenvak. Nu zul je verwachten,althans ik wel, dat die kinderen dan 12-13, misschien 14 jaar oud zullen zijn. Niet dus. Ik heb in de eerste klas niemand van twaalf jaar zitten, een enkeling van 13, maar de meeste zijn 14 jaar of ouder (zelfs kinderen van 17/18 jaar), in de eerste klas!!! Ongelofelijk toch..
De tweede dag was nog een beetje hetzelfde, de klassen die we nog niet hadden gehad kregen de regels te horen en mijn praatje. Les werd er nog niet gegeven.
Oh ja,ik zit natuurlijk op een R.K. school en dat merk je dus ook duidelijk, want de kinderen bidden 4 keer verplicht op school. Bij aanvang (na de vlaggenparade), voor de pauze, na de pauze en voor ze naar huis gaan. Dat word voor mij dus nog gebeden leren..
Vanaf woensdag zouden we echt met de lessen beginnen. Ik zou ze gaan geven, zodat Mevr. Zichem kon zie hoe ik dit deed en mij kon gaan beoordelen er op. Bovendien heb ik er zelf erg op gehamerd dat ik zo snel mogelijk moest gaan beginnen met lesgeven, omdat ik anders niet aan me uren kwam.
Nog ff iets; de docenten spreken elkaar aan met Mevr.of Mr. plus achternaam en de leerlingen natuurlijk ook. Maar dan niet mevrouw maar juffrouw of juf. Tevens moeten ze met twee woorden spreken, dus ja juf(frouw) of nee juf(frouw).
Ook handig om te weten, is, dat de eerste klas biologie geen boeken heeft!! De tweede klas wel, die hebben een biologie voor jou (een methode die in Nederland ook gebruikt wordt), die speciaal aangepast is aan Suriname, erg leuk.
Voor natuurkunde zijn er hele dunnen boekjes, die zwaar verouderd zijn (1981).
Het is dus voor een docent, en zeker iemand zo als ik die het heel anders gewend is natuurlijk, niet makkelijk omles te geven, zonder dat de kinderen boeken hebben.
Het is echt nog klassikaal/ frontaal les geven. Weinig interactie met de klas (heb het wel geprobeerd, maar ze zijn het niet echt gewend). En ik moet zowat een heel lesuur praten. Vermoeiend dus. Ik heb van Mevr. Zichem haar aantekeningen en haar boeken gekregen, zodat ik de lessen kan voorbereiden. Tevens heb ik een overzicht gekregen, een planning, wat van mij verwacht word, dat ik behandel. Vanuit het ministerie.
09 Oktober 2006 - 08:49
Debski:
Hey meis,
Nou eindelijk een beetje vooruitgang dus.. Zie het al helemaal voor me hoe al die kindjes je aan staren.. hihi.. Ben blij dat je nu alles een beetje op regel krijgt!! Mag ook wel, want je bent alweer een tijdje weg!! Succes nog met al die mormeltjes!! En tot je volgende verhaaltje..
Kus Kus -
09 Oktober 2006 - 21:00
Erik En Lies:
He Jetje,
Wat lastig, les geven zonder dat ze boeken hebben, maar jij bent creatief genoeg om daar mee om te gaan!!!
Hier is het inmiddels echt herfst, hoewel ze deze week weer iets betere temperaturen afgeven. We zien al weer uit naar je volgende verhalen!
Veel liefs en een dikke kus,
Erik en Lies -
10 Oktober 2006 - 11:54
Schier Vriendje:
Het is toch niet te filmen! Als ik jouw verhalen zo lees ben jij weer terug in de Middeleeuwen. Van mijn kant in ieder geval HEEL VEEL SUCCES met jouw frontale lessen ennuh..... pas maar op dat jouw stem het niet gaat begeven! -
14 Oktober 2006 - 19:50
Harry:
Hallo Jetje,
Nou ik vindt het een hele onderneming als ik dit allemaal zo lees.
Ik kan mij voorstellen dat het niet altijd even makkelijk zal zijn.
Je krijgt van ons allemaal de hartelijke groeten ,Harry ,Ardie, Gerdie,Mirjam,Annet,Remco,Jeroen D,Lars,Jeroen W ,Michiel,Vincent,Madelaine,Janneke.
We zijn allemaal een beetje trots op jou dat je dit ondermeemt.
Pas goed op jezelf,wij missen jou en hopen dat je goed en gezond weer bij ons terug komt.
Groeten uit het Muziek centrum -
16 Oktober 2006 - 13:24
Shirley ,bul,chanell:
nou jet heb je het nog naar je zin hier is het al wat kouder daar beter he nou ik kijk al weer uit naar je volgende verhaal veel kusjes shirley,bul,chanell -
17 Oktober 2006 - 11:50
Bonhoeffer College:
Dag Henriette,
Eindelijks dan hier een kort berichtje van het Bonh.col. sectie biologie.
We hebben wel direct gekeken na deze site toen jij op 9 september had gemaild dat je in Suriname zat. Geweldig wat een onderneming, het weer zal daar wel iets beter zijn dan bij ons verwacht ik.
Je relaas over school is wel heel erg boeiend, even wat anders dan hier of niet juf. Kollenhof. Hoe zit het met practicum of wordt dat helemaal niet gegeven? En gebruik van computers, video en beamer hoeven we waarschijnlijk ook niet tot de mogelijkheden noemen.
We blijven je volgen.
Groeten van het hele team, en van vader Koning!